Complicatii varice. Tromboflebita varicoasa

Complicatii varice. Tromboflebita varicoasa

Varicele sau pachetele varicoase semnaleaza, in multe cazuri, aparitia unor complicatii mult mai grave. Cea mai intalnita complicatie este tromboflebita varicoasa care poate fi superficiala sau localizata in profunzime. Tromboflebita superficiala poate fi tratata eficient si rapid cu ajutorul unor metode neinvazive cum ar fi cremele, dar si prin intermediul chirurgiei vasculare. Daca situatia se agraveaza, tromboflebita profunda devine foarte periculoasa din cauza faptului ca cheagurile de sange din profunzime pot migra in alte zone si viata pacientului este pusa in pericol.

Ce este tromboflebita varicoasa. Cauze si simptome

Tromboflebita varicoasa apare in urma agravarii varicelor si integritatea peretilor vaselor de sange este afectata. In zona afectata apar inflamatii si tromboze locale toate acestea fiind cauzate de mai multi factori. Tromboflebita varicoasa este doua tipuri: superficiala si profunda. Principalele cauze ale aparitiei tromboflebitei varicoase sunt:

Traumatismele de la nivelul picioarelor care determina deteriorarea peretului vascular
Insuficienta cardiaca
Obezitatea
Sarcina la femei
Mostenirea genetica (cele mai afectate sunt persoanele care mostenesc cazuri de hipercoagulabilitate)
Malformatiile venoase
Cancerul
Calatoriile dese si lungi
Imobilizarea prelungita cauzeaza aparitia cheagurile de sange
Fumatul
Pastilele anticonceptionale

Tromboflebita varicoasa este localizata, in aproximativ 90 la suta dintre cazuri, la nivelul membrelor inferioare. Simptomele tromboflebitei sunt urmatoarele: durerea, inflamatia si, in cazurile cronice, aparitia unui cordon de culoare rosie dureros sub piele. Acesta poate fi simtit la simpla palpare a zonei afectate.

Tromboflebita varicoasa. Tratament

Daca apar aceste simptome apar este necesara vizita la medicul flebolog care va efectua un control de specialitate cunoscut sub numele de ecografie Doppler. In functie de rezultatul consultului, medicul specialist va recomanda un tratament tintit. Tratamentul pentru tromboflebita varicoasa este unul complex care implica schimbarea stilului de viata, modificarea dietei alimentare in paralel cu un tratament medicamentos sau chirurgical.

Tratamentul pentru tromboflebita difera in functie de tipul afectiunii. In cazul tromboflebitei superficiale este necesara combaterea stazei venoase si a inflamatiei din zona afectata. In aceasta situatie este indicata si purtarea ciorapilor elastici de compresie impreuna cu administrarea unor medicamente antiinflamatoare si antialgecice, precum si a unor creme si unguente cu heparina.
In cazul tromboflebitei profunde este necesar un tratament cu anticoagulante pentru o perioada lunga de timp.

Pacientii care sufera de tromboflebita varicoasa trebuie sa scape de kilogramele in plus si sa apeleze la o dieta alimentara care sa favorizeze o buna functionare a aparatului cardiovascular. Dieta in sine trebuie sa contina multe fructe, legume si alimente bogate in fibre. Este indicata evitarea grasimilor de origine animala. Pacientii care sufera de tromboflebita ar trebui sa renunte la fumat, acesta fiind un factor agravant al afectiunii. Totodata vor trebui sa evite vestimentatia stramta. Interventiile de tip chirurgical se impun doar in cazurile foarte grave sau din ratiuni estetice.

Close Menu
×

Cart