Varicele sunt manifestările vizibile ale persoanelor care suferă de insuficiență venoasă. Formele ușoare ale insuficienței venoase sunt ușor dureroase, principala problemă cauzată de acestea fiind aspectul inestetic al picioarelor. Pe de altă parte, boala venoasă severă poate cauza probleme grave, care pot duce la pierderea picioarelor sau, în anumite cazuri, la deces.
Ce sunt varicele
Varicele sunt venele răsucite și umflate, vizibile la suprafața pielii, care apar de obicei la nivelul picioarelor. Conform studiilor de specialitate rata de apariție a varicelor este de 56% la bărbați și 60% la femei. Principalii factori de risc care cresc șansele de a dezvolta varice sunt vârsta înaintată, obezitatea și moștenirea genetică.
Varicele sunt cel mai des cauzate de slăbirea supapelor venelor și a pereților venelor. Supapele slăbite și deteriorate permit sângelui să curgă înapoi și să se adune în vene, provocându-le dilatarea. Pereții venelor slăbiți se alungesc, se lărgesc și sunt mai puțin elastici decât în mod normal. Acest lucru determină separarea clapetelor supapelor, ducând la o mai mare acumulare de sânge și la apariția venelor umflate și răsucite. În majoritatea cazurilor, varicele nu sunt grave, simptomele frecvente includ o durere ușoară până la moderată, umflături și mâncărime la picioare. Ocazional se pot dezvolta și alte afecțiuni mai grave, cum ar fi dermatita și tromboflebita.
Cum se tratează varicele
O varietate de tratamente sunt disponibile pacienților, iar dacă acestea sunt făcute la timp varicele pot dispărea. Tratamentul pentru varice variază în funcție de gravitatea afecțiunii. Modificarea stilului de viață (de ex: exercițiile fizice și pierderea în greutate) și diferite proceduri medicale pot reduce durerea, disconfortul și pot îmbunătăți aspectul estetic al pielii. Pentru pacienții cu complicații mai grave, aceste proceduri sunt scleroterapia, intervenția chirurgicală cu laser și dezlipirea venelor.
Formele de medicină alternativă sunt, de asemenea, eficiente pentru tratamentul varicelor. Dieta alimentară echilibrată și un stil de viață sănătos sunt alți doi factori importanți care influențează pozititiv tratamentul varicelor sau prevenirea apariției acestora.
Exerciții fizice
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul adecvat pentru varice. Mișcare atrage după sine o mai bună circulație a sângelui. Exercițiile cu impact redus care îmbunătățesc fluxul sanguin ajută la inversarea calităților nesănătoase ale varicelor. Înotul, mersul pe jos, ciclismul și yoga sunt benefice deoarece favorizează circulația sângelui și pun în acțiune mușchii gambei. Exercițiile fizice moderate pot ajuta și la hipertensiune arterială, unul dintre factorii de risc pentru formarea varicelor.
Dieta alimentară
Anumite alimente pot ajuta la îmbunătățirea sănătății venelor. Fibrele dietetice ajută la funcționarea sănătoasă a intestinului. Este deosebit de important consumul de fibre mai ales în cazul persoanelor care se constipă ușor. Efortul fizic folosit în timpul scaunului poate crea o presiune abdominală internă puternică, care va agrava valvele venoase deteriorate. Iată câteva dintre alimentele bogate în fibre dietetice:
alimente din cereale integrale
grâu
ovăz
nuci
seminte de in
mazăre
fasole
smochine
prune
avocado
roșii
brocoli
morcovi
anghinare
conopidă
ceapa
cartofi dulci
Alimente cu potasiu. Deficitul de potasiu poate provoca retenție de apă. Acest lucru crește volumul de sânge din corpul și creează o presiune suplimentară asupra valvelor venelor.
Alimente bogate în potasiu care trebuie consumate cu regularitate:
iaurt
migdale
fistic
somon
ton
pui
fasole alba
linte
datele
portocale
dovleac
cartofi
legume cu frunze
Frunze de sfecla
Flavonoidele pot ajuta la tratarea problemelor cardiovasculare. Acestea pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui, la reducerea tensiunii arteriale și la relaxarea vaselor de sânge. Alimente bogate în bioflavonoizi:
ceapa
usturoi
ardei gras
spanac
brocoli
cacao
struguri
citrice
afine
căpșune
cireșe
mere
Remedii pe bază de plante
Anumite remedii pe bază de plante pot ajuta la ameliorarea simptomelor afecțiunilor venoase. Aceste remedii naturiste vin ca suplimente alimentare orale sau creme și pot avea efecte benefice asupra simptomelor de insuficiență venoasă cronică, cum ar fi durerea, crampele sau picioarele grele.