Adevărul despre varice. Opt minciuni despre cauzele, simptomele și tratamentul acestei afecțiuni

Adevărul despre varice. Opt minciuni despre cauzele, simptomele și tratamentul acestei afecțiuni

Varicele afectează foarte mulți oameni nu doar din România ci din întreaga lume. Este un adevăr pe care îl cunoașteți deja, iar dacă aveți varice probabil că ați auzit sau citit o grămadă de informații despre cauzele, simptomele și tratamentul pentru varice.

Sunt foarte multe informații despre varice care circulă pe internet însă multe dintre ele sunt departe de adevăr. În articolul de față vă vom prezenta o serie de minciuni și neadevăruri despre cauzele și tratamentul pentru varice pe care foarte puțină lume le cunoaște. Și, din păcate, foarte mulți oameni, disperați după ce au fost diagnosticați cu boala varicoasă, tind să le creadă.

1.Varicele afectează doar persoanele în vârstă

Cel mai mare neadevăr când vine vorba despre varice. Boala varicoasă nu ține cont de vârstă. Fiind o afecțiune degenerativă ea poate afecta pe oricine indiferent de vârstă sau sex. Este adevărat că femeile sunt mai afectate de varice, în special cele care au avut o sarcină sau mai multe. Cauzele apariției varicelor sunt numeroase: ereditare, hormonale, imunitare sau infecțioase. Tocmai de aceea apar numeroase cazuri de varice și în cazul copiilor.

2. Venele afectate de varice sunt vizibile tot timpul

O altă minciună gogonată care circulă în mediul virtual și nu numai.  De foarte multe ori venele varicoase sunt vizibile deabia în momentul în care boala devine cronică. Ceea ce înseamnă că leziunile venelor profunde sunt extrem de grave în comparație cu cele superficiale. Iar principalul motiv este că există multe țesuturi afectate de grăsime între piele, vene și mușchi.

3. Varicele reprezintă numai o problemă estetică

Nimic mai fals. Persoanele afectate de varice au numeroase simptome medicale încă din primele zile ale apariției bolii varicoase. Simptomele cele mai întâlnite sunt durerile, mâncărimea, crampele și senzația de picioare grele. Fără un tratament pentru varice adecvat, simptomele se pot agrava rapid și duc la complicații grave ca: ulcerul varicos, tromboflebita, insuficienta venoasa, eczeme și hemoragii.

4. Varicele afectează numai femeile

O altă minciună des întâlnită care are, totuși, un mic sâmbure de adevăr. Varicele afectează mult mai des femeile mai ales din cauza sarcinii. Acesta este un factor de risc foarte mare, din cauza creșterii în greutate dar si a modificărilor hormonale, lucru valabil și pentru femeile aflate la menopauză. Paradoxal și consumul excesiv de anticoncepționale poate cauza apariția varicelor. Însă și bărbații sunt afectați de varice. La 10-15% dintre bărbați varicele sunt vizibile la suprafața pielii, iar 25 % dintre aceștia suferă de boala varicoasă cronică.

5. Operația pentru varice este singura modalitate sigură de tratament

O altă afirmație total mincinoasă. Conform studiilor recente în cazurile ușoare sau medii, operația pentru varice nu este necesară. Pentru profilaxie și stadiile incipiente ale bolii este indicat un tratament cu o cremă pentru varice. Din cauza anastomozelor venoase, chirurgia vasculară (stripping, ablație endotermică sau prin utilizarea agenților sclerozanți) ar putea ascunde boala și astfel să ajute la agravarea ei din cauza neglijenței pacientului care se crede vindecat.

Intervenția chirugicală este extrem de scumpă și dureroasă, fiind o metodă invazivă. Operația pentru varice este utilă doar în cazurile grave, care sunt doar 10%. Restul de 90% din total reprezintă cazuri ușoare și medii și trebuie tratate cu soluții naturale, neinvazive cu efecte rapide și pe termen lung.

6. Mersul pe jos și alergatul pot provoca varice

O altă teorie lipsită de adevăr. Mersul pe jos și alergatul nu cauzează apariția varicelor. Dimpotrivă, mersul pe jos și alergatul ușor sunt extrem de benefice atunci când ai varice pentru că prin contracția mușchilor picioarelor sângele circulă mai ușor spre inimă și pereții venelor sunt eliberați de tensiune. Același lucru este valabil pentru statul în picioare prelungit. Acesta nu poate cauza apariția varicelor, dar poate afecta anumite simptome ale varicelor deja existente.

7. Recuperarea după operația pentru varice este foarte dificilă

Dacă în cazul tău, operația pentru varice a fost unica soluție nu este cazul să faci o tragedie din asta. Tratamentul pentru varice post operator este mai simplu și ușor decât ați auzit. Astăzi, există anumite creme pentru varice eficiente care pot face ca perioada de recuperare să fie rapidă, după numai 24-48 de ore de la prima aplicare a unguentului.

8. Schimbarea modului de viață nu ajută în combaterea varicelor

Dacă varicele sunt în faza de început poți face ședințe de masaj ușor care va stimula circulația sangvină, echilibrează tensiunea și va reduce durerile. Obezitatea este un factor important în apariția varicelor și agravează rapid simptomele. Scăderea în greutate are un efect pozitiv semnificativ. O altă cauză a varicelor este sedentarismul, iar dacă vei profita de fiecare moment liber pentru a face câțiva pași acest risc se va reduce foarte mult. Fumatul excesiv și consumul exagerat de alcool sunt alți factori care conduc la apariția varicelor. Reducerea treptată a acestor obiceiuri nesănătoase poate ajuta în tratamentul pentru varice. Mai ești convins că schimbarea modului de viață nu ajută în combaterea varicelor?

Close Menu
×

Cart